joi, 25 iulie 2013

Moscul - indispensabil

Te-ai intrebat vreodata care este cel mai folosit ingredient in parfumerie? Aparent, inca din cele mai vechi timpuri, moscul are toate coordonatele pentru a putea fi asociat cu toate parfumurile.

MOSC – 1. Mamifer rumegator de marimea unei caprioare, lipsit de coarne, cu caninii superiori foarte lungi, originar din Asia (Moschus moschiferus). 2.  Substanta cu miros patrunzator si placut, secretata de masculul moscului, care se foloseste in industria parfumurilor, in cosmetica si in medicina.  


Mosc  este un cuvant care, initial, descria o substanta maronie cu miros patrunzator, secretata de cerbii moscati din genul zoologic Moschus. Masculul acestei specii are o glanda moscata, ce se gaseste intr-un sac pozitionat intre genitale si buric si care secreta feromoni puternici pentru atragerea femelelor. Se spune, inca din timpuri stravechi, ca mireasma nemaipomenita de mosc actioneaza ca un afrodisiac excelent, iar stiinta moderna a oferit explicatii.

Moscul de cerb era cunsocut inca din Antichitate, iar primele referiri scrise la uzul sau in parfumerie conduc la parfumeurii bizantini si arabi din secolul al VI-lea. El era folosit din belsug de califii din Bagdad si la mare pret printre arabi. Aceasta materie parfumata era, chiar, adaugata in mortarul folosit pentru ridicarea peretilor de moschei, cu scopul de a emana efluvii fermecatoare ori de cate ori soarele va incalzi moscheile. Filozoful arab Al-Kindi, care a scris sute de tratate despre diverse teme, inclusiv despre parfumuri, mentiona includerea moscului in multe retete de parfumuri, promovandu-l ca pe unul dintre cele mai pretuite bunuri importate din Orient. Cu toate acestea, moscul nu a fost folosit numai pentru proprietatile lui odorante, ci si cu scopuri curative. Tamaduitorii arabi si tibetani il utilizau ca stimulent al sanatatii masculine, in practicile ayurvedice era folosit in tratarea bolilor cardiace, mintale si neurologice, si, inca si in zilele noastre, el detine un rol important in medicina chinezeasca traditionala, fiind inclus in retetaul a peste 300 de remedii.


In parfumerie, termenul de "mosc" nu este intotdeauna aplicat pentru a desemna un ingredient concret, ci, mai degraba, el descrie impresia generala a unei compozitii de parfum. Acesta este componenta ideala pentru un finisaj fin si pentru fixarea compozitiei parfumului pe piele. Aroma naturala a moscului este foarte complexa si, de regula, ea poate fi descrisa cu atribute foarte diferite, chiar contradictorii: de la dulce, cremos la pudrat sau prafos si pana la bogat, opulent, ca pielea, condimentat sau chiar lemnos. In mod caracteristic, se spune despre nota de mosc ca este o nuanta animalistica, de o natura plina de viata, oscilanta, adesea contrastanta. Mirosul tipic de mosc se dezvolta din tinctura de mosc natural dupa ce componentele ei volatile s-au evaporat, ceea ce permite notelor calde si senzuale de "mosc veritabil" sa vina la suprafata. Moscul natural este produs de secreţia glandelor sexuale ale cerbilor, productia de 1 kg de mosc necesita sacrificarea in medie a 100 de cerbi. Din fericire, parfumul natural de mosc poate fi produs si din plante sau poate fi sintetizat (moscul alb). Acesta a fost produs pentru prima oara de Alber Baur in anul 1888. In prezent au aparut mai multe tipuri de mosc sintetizat folosit in parfumerii. Folosirea moscului animal este interzis din anul 1979, cand cerbul moscat a fost pus sub protectie ca specie periclitata. Astazi, nota de mosc alb este una dintre cele mai frecvent utilizate in crearea parfumurilor, oferind o modalitate mai etica si fiind mult mai putin costisitoare decat moscul animal.

Dintre cele mai cunoscute parfumuri renumite pentru acest ingredient va amintim de Happy de la Clinique, Flowerbomb de la Viktor & Rolf, Carolinade la Carolina Herrera, Noa de la Cacharel, Lancome Tresor in Love si Prada forWomen, dar bineinteles ca lista poate fi completata oricand.

Sursa: www.dexonline.ro
          www.fragrantica.com
          www.aromedelux.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu