Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l
aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei
mondiale. Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste
primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care,
peste multi ani, va deveni cel mai scump si apreciat din lume. In acea vreme,
francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt
renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia
din aceste tari nu il consuma decat ocazional. In secolul XVII, din cauza
foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor
sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare
terestre sau acvatice pentru a supravietui.
Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l
aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei
mondiale. Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste
primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care,
peste multi ani, va deveni cel mai scump si apreciat din lume. In acea vreme,
francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt
renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia
din aceste tari nu il consuma decat ocazional. In secolul XVII, din cauza
foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor
sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare
terestre sau acvatice pentru a supravietui.
In prezent, pretul caviarului de
la sturionii de crescatorie ajunge la aproximativ 1.400 euro/kg in comparatie
cu morunul iranian, care ajunge la 2.000 de euro/kg.
Caviarul a fost mult timp privit
ca mancarea dragostei. Reputatia sa de afrodisiac este legata de asocierea
primitiva cu icrele pestelui ca un simbol al reproducerii. Stiinta de asemenea
sustine aceasta afirmatie in ideea in care acesta este bogat in zinc, iar
zincul este cunoscut prin cresterea libidoului. Cel mai probabil, efectul de
afrodisiac al caviarului este evident mai ales cand este consumat alaturi de o
sticla rece de vodka sau sampanie, dar puterea de seductie este cel mai bine
emanata de aura de bogatie si lux care inconjoara aceasta delicatesa.
Icrele negre sunt folosite si in
industria cosmetica, pentru incetinirea procesului de imbatranire. Caviarul
este deosebit de bogat in fosfolipide, fosfoproteine si aminoacizi. "Hrana zeilor" este benefica si
pentru frumusetea podoabei capilare, datorita vitaminelor si mineralelor care
ajuta la stimularea procesului de regenerare a structurii celulare a firelor de
par.
Cand vine vorba de parfumuri,
nota de caviar a intrat in atentia noastra cand Theirry Mugler a dezvoltat
exclusiv o metoda de distilare moleculara care permite reproducerea aromatica a
oricarei substante. Extractia moleculara a caviarului este descrisa ca fiind
similara cu mirosul de iod, in termini olfactivi nimic special, dar totusi
reusind sa dea mirosului putina consistenta. In parfumul lui Theirry Mugler –Womanity, primul parfum dulce-ciprat creat vreodata, nota de caviar este
folosita pentru a atinge echilibrul perfect si sa creeze o balanta deosebita
intre notele dulci si smochine. Este, de asemenea, folosit sa exprime luxul si
rafinamentul si sa adauge o rasucire blanda de vanitate, atat de necesara in
descrierea celei mai subtile fiinte de pe pamant – femeia.
Alte parfumuri care contin acest
ingredient sunt Carolina Herrera 212 Vip Men sau de la Guess Seductive Homme.
Surse: www.wikipedia.com
www.fragrantica.com
superbe, le ador , sunt cele mai rafinate parfumuri
RăspundețiȘtergere