miercuri, 31 iulie 2013

Caviarul - Hrana zeilor

Caviarul este un adevarat produs de lux si unul dintre cele mai scumpe alimente. S-ar putea sa va surprinda dar caviarul a fost, odata, un produs foarte popular si des folosit de catre oricine. Astazi, acesta este considerat cu “tratament special” si chiar un simbol al statutului social. Icrele negre sunt originare din Marea Caspica si Marea Neagra: Azerbaijan, Iran, Rusia si Kazakhstan, unde inca reprezinta un fel de mancare specific bucatariei locale. De cele mai multe ori este servit ca aperitiv pe paine prajita unsa cu putin unt. Caviarul este facut din icre sarate de peste, dar, in ciuda credintei populare, numai trei tipuri de sturion pot purta demn numele de Caviar, iar acestea sunt icrele recoltate de la sturioni de Beluga, Osetra, sau Sevruga.

Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei mondiale. Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care, peste multi ani, va deveni cel mai scump si apreciat din lume. In acea vreme, francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia din aceste tari nu il consuma decat ocazional. In secolul XVII, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare terestre sau acvatice pentru a supravietui.

parfum cu note de caviar

Ludovic al XV-lea nu a stiut sa-l aprecieze, dar astazi, caviarul este considerat aurul negru al gastronomiei mondiale. Cand Ludovic al XV-lea a scuipat acele "perle" de peste primite in dar de la tarul Petru cel Mare, nu stia ca refuza un aliment care, peste multi ani, va deveni cel mai scump si apreciat din lume. In acea vreme, francezii nu aveau gusturi atat de rafinate, de aceea rusii si persii sunt renumiti in toata lumea ca fiind primii negustori ai produsului, desi populatia din aceste tari nu il consuma decat ocazional. In secolul XVII, din cauza foametei, icrele negre au fost cunoscute chiar si in America in randul claselor sarace, oamenii fiind nevoiti sa manance maruntaiele diverselor vietuitoare terestre sau acvatice pentru a supravietui.
In prezent, pretul caviarului de la sturionii de crescatorie ajunge la aproximativ 1.400 euro/kg in comparatie cu morunul iranian, care ajunge la 2.000 de euro/kg.

Caviarul a fost mult timp privit ca mancarea dragostei. Reputatia sa de afrodisiac este legata de asocierea primitiva cu icrele pestelui ca un simbol al reproducerii. Stiinta de asemenea sustine aceasta afirmatie in ideea in care acesta este bogat in zinc, iar zincul este cunoscut prin cresterea libidoului. Cel mai probabil, efectul de afrodisiac al caviarului este evident mai ales cand este consumat alaturi de o sticla rece de vodka sau sampanie, dar puterea de seductie este cel mai bine emanata de aura de bogatie si lux care inconjoara aceasta delicatesa.

Icrele negre sunt folosite si in industria cosmetica, pentru incetinirea procesului de imbatranire. Caviarul este deosebit de bogat in fosfolipide, fosfoproteine si aminoacizi.  "Hrana zeilor" este benefica si pentru frumusetea podoabei capilare, datorita vitaminelor si mineralelor care ajuta la stimularea procesului de regenerare a structurii celulare a firelor de par.
Cand vine vorba de parfumuri, nota de caviar a intrat in atentia noastra cand Theirry Mugler a dezvoltat exclusiv o metoda de distilare moleculara care permite reproducerea aromatica a oricarei substante. Extractia moleculara a caviarului este descrisa ca fiind similara cu mirosul de iod, in termini olfactivi nimic special, dar totusi reusind sa dea mirosului putina consistenta. In parfumul lui Theirry Mugler –Womanity, primul parfum dulce-ciprat creat vreodata, nota de caviar este folosita pentru a atinge echilibrul perfect si sa creeze o balanta deosebita intre notele dulci si smochine. Este, de asemenea, folosit sa exprime luxul si rafinamentul si sa adauge o rasucire blanda de vanitate, atat de necesara in descrierea celei mai subtile fiinte de pe pamant – femeia.
parfum cu note de caviar
Alte parfumuri care contin acest ingredient sunt Carolina Herrera 212 Vip Men sau de la Guess Seductive Homme.


Surse: www.wikipedia.com
          www.fragrantica.com
          http://aromedelux.ro

Un comentariu: